30 Mayıs 2011 Pazartesi

Diyanet'ten cemevi ziyareti!



Erikli Baba Kültür Derneği ve Cemevi'ni ziyaret eden Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, ziyaretinin amacının 'Canlarla birlikte lokma yemek' olduğunu söyledi. Görmez, basının gösterdiği yoğun ilgiyi yadırgadığını belirterek, "Sıradan bir ziyaretin bu kadar olağanüstü ve sıra dışı gösterilmesinin mahcubiyetini yaşıyorum." dedi.

Erikli Baba Kültür Derneği'ni ziyaret eden Diyanet İşleri Başkanı Prof. Mehmet Görmez,

burada dernek üyeleriyle birlikte lokma yedi. Yaklaşık 1 saat 30 dakika süren görüşme sonunda basın mensuplarına ziyarete ilişkin açıklama yapan Görmez, basının gösterdiği yoğun ilginin ve ziyaretin sıra dışı gösterilmesinin mahcubiyetini yaşadığını aktardı. Ziyaretinin tek amacının 'Canlarla lokma yemek' olduğunu belirten Görmez, "Biz bin senedir bu topraklarda birlikte yaşadık. Allah'ımız, Peygamberimiz bir. Dostlara, canlara lokma yemeye geldim. Basın aşırı bir ilgi gösterdi. Aşrı ilginin mahcubiyetini yaşıyorum. Bu konuda bir gecikme yaşanmışsa, bu gecikmeden dolayı şahsen üzgün olduğumu ifade etmek istiyorum. Her zaman olması gereken bir ziyaret." dedi.

Ziyareti ile ilgili soru kabul etmeyen Görmez, cem evini ve bahçedeki türbeleri ziyaret ettikten sonra buradan ayrıldı.


Erikli Baba Kültür Derneği Dernek Başkanı Metin Tarhan da, "Sayın Başkanımız akademik hassasiyetini de katarak toplumunun barışı için, kardeşliği için bir nezaket ziyareti gerçekleştirdi. Biz bu ziyarete belirli anlam ve değerler katmanın ötesinde, önemli bir akademisyenin ziyareti olarak değer atfettik. Ziyareti önemsedik. Ziyaret, kardeşliği ve birlikteliği tesis etme amacına yöneliktir. Alevi toplumunun taleplerini iyi biliyor ve gelecekte de bu taleplerin karşılanmasında büyük payı olacağına inanıyorum. Yasal statü hususunu da başkanımıza ilettik" diye konuştu.

Tarhan, cemevlerinin sosyal ve hukuki statüye kavuşturulması konularını kendisine illettik. Görmez'de alevi toplumunu taleplerinin karşılanmasında hiçbir sakınca olmadığını söyledi." diye konuştu.

GÖRMEZ: ''ALLAH BİR, PEYGAMBER BİR, EHLİBEYT SEVGİMİZ BİR''

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Erikli Baba Kültür Derneği ve Cemevi ziyaretinde Dernek Başkanı Metin Tarhan ve beraberindeki Alevi dedelerine ''Allah bir, Peygamber bir, Ehlibeyt sevgimiz bir. Birbirimize bağlayan ortak değerlerimiz bir. Cemevleri içindeki erkanın özgürce yapılmasını savunuyoruz. Ancak cemevinin caminin bir alternatifi olarak kabul edilmesi mümkün değil. Bunu sizlerin de kabul etmesi mümkün değil'' dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Erikli Baba Kültür Derneği ve Cemevi ziyaretinde Aleviliğin İslamiyetteki yeri ve cemevlerinin statüsü gibi konularda düşüncelerini Dernek Başkanı Metin Tarhan ve beraberindeki Alevi dedeleriyle paylaştı.

Bin yıldır bu topraklarda birlikte yaşadıklarını belirten Alevi dedelerinin, Görmez'in ziyaretini, ''Şahsınız adına küçük ama milletimiz adına büyük bir adım'' olarak değerlendirmesi üzerine Görmez, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde cemevini ziyaret eden ilk Diyanet İşleri Başkanı olmaktan duyduğu mahcubiyeti dile getirdi. Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili özeleştiride bulundu.

Din görevlilerini Alevilik ve Alevilerin ibadetleriyle ilgili bilgilendirdiklerini anlatan Görmez, Alevi çalıştaylarına da değinerek, Aleviliğin zorunlu olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri içerisinde verilmeye başlanmasının önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Görmez, ayrıca Madımak ile ilgili alınan kararın da hayırlı olduğunu belirtti.

-''DİYANET'İN İKİ KIRMIZI ÇİZGİSİ VAR''-

Alevilerin talepleriyle ilgili ''iki kırmızı çizgileri'' bulunduğunu vurgulayan Görmez, Aleviliği İslam'ın dışında göstermeye çalışan yorumların kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Cemevlerinin arsa tahsisinden, içindeki etkinliklerin yapılmasına, su parasından elektrik parasına kadar idamesiyle ilgili her türlü sorunun ortadan kaldırılması gerektiğine işaret eden Görmez, ancak cemevlerinin bir dinin mabedi, caminin alternatifi gibi gösterilmesinin bilimsel, tarihi dayanağı olmadığını belirtti. Görmez, ''Allah bir, Peygamber bir, Ehlibeyt sevgimiz bir. Birbirimize bağlayan ortak değerlerimiz bir. Cemevleri içindeki erkanın özgürce yapılmasını savunuyoruz. Ancak cemevinin caminin bir alternatifi olarak kabul edilmesi mümkün değil. Bunu sizlerin de kabul etmesi mümkün değil'' diye konuştu.

Tarhan da cemevlerinin İslam'ın dışında bir dinin mabedi olmadığını, İslam'ın içinde olduğunu ifade ederek, ancak idamesiyle ilgili sorunların çözümü için bir yasal statü getirilmesi gerektiğini söyledi.

-''ALEVİLERİN PİŞİRDİĞİ YENMEZ'' İNANCI-

Bazı kesimler arasında ''Alevilerin pişirdiği yenmez'' şeklindeki batıl inancın yanlışlığına dikkati çeken Görmez, bu inancı ilk kez duyduğunu belirterek, ''(Alevilerin pişirdiği yenmez) inancının kabul edilmesi mümkün değil. Ehlibeyt sevgisi olan kardeşlerimizin yemeği de bizim için büyük bir ikramdır. Helalinden kazanılan her lokma anamızın ak sütü gibi helaldir'' dedi.

Tarhan da Görmez'in Alevilik ve Sünnilik konusunda Bektaşiliğin bütün erkanlarına itina ederek incitmeyen bir üslup sergilediği ve itina gösterdiği için Görmez'e teşekkür etti.

Görmez, cemevi ziyaretinin ardından Zeytinburnu'ndaki yeni yapılan Seyit Nizam Camisi'nde incelemelerde bulundu.

"ERİKLİ BABA KÜLTÜR DERNEĞİ VE CEMEVİ BAŞKANI TARHAN"

Erikli Baba Kültür Derneği ve Cemevi Başkanı Metin Tarhan, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in, derneklerine yaptığı ziyaretin Alevilerin sorunları konusunda önemli bir adım olduğunu belirterek, ''Ziyaret, Devlet Bakanlığı nezdinde Aleviler ve devletin ilişkileri açısından, çok önemli bir hafıza ve arşiv oluşturdu'' dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in, Zeytinburnu'nda bulunan Erikli Baba Kültür Derneği ve Cemevi ziyareti öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan, Erikli Baba Kültür Derneği ve Cemevi Başkanı Metin Tarhan, Alevilerin talepleri bulunduğunu ve bu taleplerden birinin de Cemevlerinin ibadethane olarak yasal statüye kavuşturulması olduğunu söyledi.

İbadethane kavramının gündeme gelmesinin Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görev alanıyla örtüşüğünü belirten Tarhan, ''Bu talebin karşılanması için de Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görüşüne mutlaka ihtiyaç var. Dönem dönem siyasiler 'Biz kabul edeceğiz ama Diyanet buna cevabı vermiyor veya olumlu görüş bildirmiyor' şeklinde sözler söylenmiştir. Bu anlamda da Diyanet İşleri Başkanı bugün Cemevini ziyaret ediyor'' dedi.

Tarhan, bu ziyaretin çok büyük önem arz ettiğini, ziyaret nedeniyle Cemevlerinin ibadethane olarak yasal statüye kavuşturulması anlamında Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in yapacağı açıklamaların önemli olduğunu vurguladı.

Tarhan, şunları kaydetti:

''Ziyaret talebi doğrudan Diyanet İşleri Başkanımızdan geldi. Talep çok nazik ve onurlandırıcı tarzda yapıldı. 'Sizi ziyaret etmek ve lokmanızı paylaşmak istiyoruz' ifadesi kullanıldı. Çünkü lokma önemli bir şey. Cem'e gelen halkımız yemekler yapıyorlar. Bu yemekler paylaşılıyor. Dede de buna dua veriyor. Manevi bir özellik arz ediyor. 'Bunu paylaşalım' demesi de bir inceliği gösteriyor. İkincisi de tarihte karalamacı anlayışlar var. 'Alevilerin yemeği yenilmez' gibi. Belki o yargıyı da kırmak anlamında düşünmüş olabilir.''

Tarhan, bir gazetecinin ''Açılım sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz. Başbakan 2007 yılında buraya gelerek Cemevlerinin yasal statüye kavuşması konusunda toplumun 'Hazır olması lazım' demişti. Ne düşünüyorsunuz?'' şeklindeki soruya şöyle cevap verdi:

''Biz 2007'deki seçim öncesinde Sayın Başbakanla burada görüştük. Hiç kuşkusuz, o beyanı da olduğu gibi basına aksetti. Ondan sonra Alevi Çalıştayları başladı. Yaklaşık iki yıldır süren o süreçte doğrudan bulunmuş biriyim ben. Belki hayata somut olarak çok şey çabuk aksetmedi ama çalıştayların da bir özelliği var, onu görmek lazım. Ziyaret, Devlet Bakanlığı nezdinde Aleviler ve devletin ilişkileri açısından, çok önemli bir hafıza ve arşiv oluşturdu diye düşünüyorum. Bundan sonra atılacak adımların devlette hazır olan bir arşivi kullanarak, hayata geçirmek mümkün olabilir. Bu taleplerin hayata geçeceğini düşünüyorum.''

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın siyasi bir kimliğinin olmadığını belirten Tarhan, Alevi toplumunun taleplerinin aynı zamanda uluslararası talepleri de içerdiğini söyledi.

Tarhan, ''Amerikan Din Özgürlükleri Komisyonu tarafından dile getirilir ki bu komisyon doğrudan konsey tarafından seçiliyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Avrupa Parlamentosu kararlarına konu oluyor. Dolayısıyla dış bir tazyik var. Hem de içten doğal talepler var. Bunların tamamlanması çok önemli değil. Önemli olan bunları hayata geçirmektir. Bu nedenle ziyareti, nezaket ziyareti olarak değerlendiriyorum" diye konuştu.


Hükümet,Alevilerin oylarını kaybetme telaşında !...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder